Deze opleiding wil je leren vlees verwerken en bereiden.
Algemeen: Je leert:
- het voorkomen verzorgen,
- taken veilig en hygiënisch uitvoeren,
- producten en grondstoffen herkennen,
- de toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren,
- nadelige invloeden van micro-organismen in vers vlees herkennen en de gepaste maatregelen nemen,
- voor de hygiëne en het onderhoud zorgen,
- de vereiste metingen op vers vlees uitvoeren,
- werkzaamheden in de slagerij voorbereiden,
- leveringen van grondstoffen behandelen,
- gereedschappen gebruiken en machines bedienen,
- in team werken,
Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral
• sorteren en opslaan van verschillende soorten afval
• speciale werkkledij dragen.
Vleesbewerking: Je leert de basishandelingen van vleesbewerking uitvoeren.
Uitsnijden – uitbenen varken, rund, schaap en gevogelte: Je leert:
- de technische delen benoemen,
- bestemming van de delen beschrijven,
- een varken uitsnijden en uitbenen,
- een voor- en achterkwartier uitsnijden en uitbenen,
- een schaap uitsnijden en uitbenen.
Winkelklaar maken van vers vlees: Je leert vlees:
- ontvetten, pellen en ontvliezen,
- in porties verdelen,
- etiketteren.
Bereiden van vers vlees: Je leert:
- bereidingen op basis van vers gemalen vlees maken,
- bereidingen op basis van vers vlees maken,
- ingrediënten en additieven gebruiken.
Toonbank: Je leert:
- verkoopklare producten beoordelen,
- winkelklare producten behandelen,
- een toonbankplan toepassen.
Verkoopklare gerechen: Je leert:
- verkoopklare producten bereiden vlees garen, groenten snijden en garen, sausen bereiden, soepen bereiden, ..,
- grondstoffen en halffabrikaten gebruiken,
- bereidingstechnieken voor halffabrikaten, tussenproducten en eindproducten uitvoeren.
Vleeswarenbereiding: Je leert:
- zouterijproducten bereiden,
- kookworsten bereiden,
- droge worsten bereiden,
- leverbereidingen maken,
- bloedbereidingen maken,
- geleibereidingen maken.